Реал Мадрид (1,27 млрд. евро), Барселона (1,26 млрд. евро) и Манчестър

...
Реал Мадрид (1,27 млрд. евро), Барселона (1,26 млрд. евро) и Манчестър
Коментари Харесай

Най-ценните марки футболни клубове за 2021

" Реал Мадрид " (1,27 млрд. евро), " Барселона " (1,26 милиарда евро) и " Манчестър Юнайтед " (1,13 милиарда евро) резервират своите позиции на най-ценните марки футболни клубове, заемайки надлежно първото, второто и третото място в на консултантската компания Brand Finance. Това информира . 

" Реал Мадрид " , първият испански клуб по икономическа стойност (3,1 млрд. евро), към момента е най-ценният в света със стойност от 1,2 млрд. евро. Covid-19 ощети белия клуб с -10,1% от цената на марката и 2020 година беше първата година от 2012 година насам, която обърна възходящата наклонност. За последните 10 години " Реал Мадрид " съумя да удвои (+684 милиона евро) цената на марката си до огромна степен с помощта на голямата си бранд известност. Силата на марката на футболния клуб, която остана постоянна през последното десетилетие, доближава резултат от 91,3 точки от 100, което е -3,6 точки по-малко спрямо 2020 година и опазване на AAA+ елитния рейтинг в силата на марката. 

Среброто още веднъж е за ФК " Барселона " . Със стойност от 1,26 млрд. евро клубът е подложен под номер две в международната ранглиста, също както през през 2020 година и е  единствено на 10 милиона евро след " Реал Мадрид ". Клубът усилва цената на марката си от 2012 година, само че я е понижил малко повече през тази година от съперника си (-10,4%), само че все пак съумява да резервира силата на марката (-2,5 точки), която в този момент е 91,1 над 100 (AAA +). 

" Манчестър Юнайтед " резервира третото място, макар че претърпя 14% спад в цената на марката до 1,13 милиарда евро. Клубът ще се пробва да завоюва от по-силния сезон с треньора Оле Гунар Солскяер, осигурявайки второ място във Висшата лига и резервирайки място във финала на Лига Европа против " Виляреал " на 26 май.

В топ 10   " Манчестър Сити " заема четвърто място (спад с 1% до 1,11 млрд. евро), а  " Байерн Мюнхен " (спад с 1% до 1,06 милиарда евро) е на пето място.

" Ливърпул ", който се възраждаше под управлението на Юрген Клоп, спечелвайки шампионската лига на УЕФА 19/20 и спечелвайки купата на британската Висша лига предходната година, ще се бори за място в Лига Европа през идната година. Това, дружно с въздействието на Covid-19, накара клуба да претърпи 23% понижение на цената на марката, която в този момент е 973 милиона евро и слиза от четвърто на шесто място. 

ПСЖ (-8,2% и стойност на марката 887 милиона евро) е на седмо място, " Челси " (-19% и стойност 769 милиона евро) на осмо място, " Тотнъм " (-7,7% и стойност на марката 723 милиона евро) на девето място и " Арсенал " (-6,2% и 675 млн. евро) на десето място съумяха да запазят позициите си в топ 10, т.е. с намаления в цената на марката във всички области. 

Списъкът на испанските клубове в класацията Brand Finance Football 50 2021 се добавя от " Атлетико де Мадрид "  (позиция 13), ФК " Севиля "  (позиция 23), ФК " Валенсия "  (позиция 43), " Атлетик Билбао "  (позиция 43) и ФК " Виляреал "  (позиция 44). 

" Сега е ред испанските клубове да вземат верните решения. Не е време за разделяне или съревнование между тях, а за единение в лицето на обща цел ", коментира Тереза ​​де Лемус, ръководещ шеф на Brand Finance Испания. 

Неуспешният план на Европейската суперлига (ESL) лиши силата на марката на 12-те участващи клуба, като ги лиши от над 600 милиона евро от общата им стойност на марката. Съобщението за Суперлигата очевидно поврежда силата на марката на 12-те участващи клуба, причинявайки приблизително понижение на резултатите от показателя им за мощ на марката (BSI) от -3,0 точки. 

Индексът на силата на марката (BSI) е уравновесена карта от индикатори за марката, употребена от Brand Finance за сравняване на силата на другите марки за стимулиране на бизнес триумфа. За да се дефинира картата с резултати за футболни клубове, се организират пазарни изследвания измежду почитателите, като се дават оценки за клубове по разнообразни атрибути, в това число притежаващи мощно завещание, без значение дали клубът се ръководи добре или дали притежателите се грижат за своите почитатели. Съобщението за Суперлигата очевидно повреди тези атрибути за 12-те участващи клуба, причинявайки спад в резултатите на силата на марката.

Нещо повече, поради санитарните ограничения около COVID-19 клубовете не престават да губят доходи от билети и други доходи от мачове. Неблагоприятното влияние се усеща в топ 50 на клубните марки, като общата стойност на марката в промишлеността понижава с 11,2% по отношение на спада от 2,2% през предходната година.

Английската висша лига остава най-представената лига в топ 50 с 18 клуба, които съставляват 43% от общата стойност на марката. Бундеслигата е втората най-представена лига, с 10 клуба в топ 50, спрямо осем през 2020 година Въпреки обстоятелството, че и двете лиги имат повече клубове в класацията от LaLiga , испанската лига съставлява 20% от общата стойност на марка спрямо 19% в Бундеслигата.

Италианските клубове съставляват 8% от общата стойност на марката в класацията, само че към момента не са показани в топ 10, като " Ювентус " остава на прага на топ 10, класиран на 11, регистрирайки спад от -16.4%. Само три френски тима са показани в топ 50: " Пари Сен Жермен " (-8,2% и 887 милиона евро) на седмо място, " Лион " (-11,2% по-малко) на 27 място и " Марсилия " (-19,4% по-малко) на 46 място. Холандия (Аякс), Русия (Зенит) и Португалия (Порто) имат клуб сред първите 50 тази година. 

" Байерн Мюнхен " извоюва купата на най-силната марка футболни клубове в света тази година, с оценка на силата на марката 91,9 от 100 и рейтинг на AAA+. Представянето на " Байерн " беше ненадминато през миналата година, спечелвайки секстлета в Бундеслигата, купата на DFB, Шампионската лига на УЕФА, Суперкупата на УЕФА, Световната купа на FIFA и Суперкупата на DFL за 2021 година и в последна сметка беше разгласен за Световен отбор на годината на " Лауреус " за 2021 година Те са първият тим, вдигнал Шампионската лига със 100% печеливш връх, в това число 8-2 против ФК " Барселона ".

Водещият рейтинг на силата на " Байерн " способства за увеличение на цената на марката, която в този момент възлиза на 1 млрд евро и се изкачи на пета позиция в общото класиране. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР